Kmo's bezorgd om stijgende kosten en wereldwijde onzekerheid

Geopolitieke onzekerheid zorgt voor onzekerheid bij kmo's. Het vertrouwen in de economie daalt wereldwijd van 54% in 2017 naar 48% in 2019. Dat blijkt uit een analyse van Euler Hermes en Bibby Financial Services.

  • In België beoordeelt 46% van de kmo’s de lokale economie als goed, 14% noemt deze slecht
  • Overheidsregulering is grootste uitdaging voor de Belgische kmo (33%), gevolgd door stijgende overhead/kosten (32%) en gebrek aan vraag (28%)
  • Een op de drie kmo’s wereldwijd heeft cashflowproblemen en minder dan de helft verwacht groei in 2020

Stijgende kosten vormen wereldwijd de grootste uitdaging voor kleine bedrijven. Dat blijkt uit de laatste Global Business Monitor, een onderzoek van financieel dienstverlener Bibby Financial Services (BFS) en kredietverzekeringsmaatschappij Euler Hermes.

42 procent van de bedrijven ziet stijgende kosten en overhead als hun grootste uitdaging. Overheidsregulering (36%) en cashflow (32%) komen op de tweede en derde plaats. Dat blijkt uit het onderzoek, gehouden op basis van een vragenlijst onder meer dan 2.300 kmo’s in 13 landen in Azië, Europa en Noord-Amerika.

Vertrouwen in de toekomst

Ondanks zorgen over de effecten van wereldwijde onzekerheid, gelooft bijna de helft dat hun bedrijfsresultaat het komende jaar zal verbeteren. In België is dat 45 procent. 37 procent van de Belgische bedrijven meldt een toename in de verkopen de afgelopen 12 maanden.

“Het is duidelijk dat kmo’s in de hele wereld gewend raken aan wereldwijde onzekerheid en veel bedrijven proberen die onzekerheid op te vangen door te investeren in talent en door uit te breiden. Toch hebben geopolitieke ontwikkelingen als de Brexit en de handelsoorlog tussen China en de VS al een significante invloed op de kosten. Doordat kleinere bedrijven onderling veel samenwerken, krijgen de meeste te maken met deze kostenstijging. Uiteindelijk moeten kleinere bedrijven deze kosten doorberekenen aan klanten, maar op de korte termijn heeft deze situatie een sterk nadelige invloed op het cashflowniveau', zegt David Postings, Global Chief Executive van Bibby Financial Services.

22 oktober 2019


Contact

Neem contact met ons op +32 (0) 78 48 12 51

of

Email