Britse factormaatschappij Bibby lonkt naar Belgische markt

Bibby Financial Services, een wereldspeler op het vlak van factoring, wil zijn Belgisch cliënteel uitbreiden en volgend jaar een vestiging in ons land openen. “Alternatieve financieringsoplossingen voor kmo’s, zoals factoring, zijn in België nog te weinig bekend”, zegt algemeen directeur Rob Retèl.

Bibby Financial Services (BFS) maakt deel uit van de Britse Bibby-groep, die opgericht werd in 1807 en één van de langst bestaande familiebedrijven van Engeland is. De groep is actief in maritiem transport, logistiek en retail, en sinds 35 jaar via BFS ook in financiële oplossingen voor kmo’s. Het bedrijf spitst zich voornamelijk toe op factoring en telt meer dan 40 vestigingen in 14 landen in Europa, Azië en Noord-Amerika.

In 2015 opende BFS een kantoor in Nederland, nadat de onderneming een paar jaar de Nederlandse markt had bediend vanuit Düsseldorf. “Op enkele jaren tijd zijn we gegroeid van 9 naar 26 medewerkers”, vertelt Rob Retèl, algemeen directeur van BFS voor Nederland en België. De Nederlandse vestiging bevindt zich in Waalre, bij Eindhoven, dicht bij de Belgische grens.

Door de nabijheid en de mond-aan-mondreclame vonden intussen al een vijftiental Belgische kmo’s zelf de weg naar BFS. “We werden steeds meer gecontacteerd door geïnteresseerde Belgische ondernemers”, zegt Retèl. Daarom lanceerde het bedrijf dit jaar een Belgische website. Nu wil het ook zijn merkbekendheid in ons land actief vergroten. “We gaan investeren in lokale mensen om door te breken op de Belgische markt. Als onze klantenbasis voldoende groot is, plannen we eind volgend jaar een vestiging in Vlaanderen te openen”.

Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering die inhoudt dat bedrijven hun openstaande vorderingen verkopen aan een factormaatschappij, om snel over liquide middelen te beschikken. In België zijn de meeste factormaatschappijen verbonden aan een bank. Die stellen zich volgens Retèl doorgaans stug op tegenover kmo’s die nood hebben aan extra financiering.

“Banken zijn er meestal niet voor kmo’s als de economische toestand een beetje tegen zit”, zegt Retèl. “Of ze stellen extra voorwaarden, of er zit weinig consistentie in de financiering. Door hun logge structuren slagen ze er ook niet in om snel te beslissen. Dat is nochtans een terechte eis van ondernemers.”

Retèl hamert erop dat BFS de grootste bank-onafhankelijke factormaatschappij is: “Wij kijken alleen naar de hardheid van de vordering. Als er duidelijk een dienst of een prestatie geleverd is die tot een factuur geleid heeft, kunnen wij snel voor financiering zorgen.” Daarom concentreert de onderneming zich op B2B-bedrijven die op basis van afgeronde prestaties betaaltermijnen verstrekken aan andere bedrijven, zoals kmo’s uit de uitzendbranche, de logistiek en transport, industrie en groothandel.

BFS koopt volledige debiteurenportefeuilles, volgens Retèl vaak tegen hogere bedragen dan de banken: “Wij gaan tot 90 procent van de openstaande vorderingen en hanteren geen kredietplafond. Wij kunnen een alternatief zijn voor bedrijven die tijdelijk kampen met een zwakkere financiële positie, voor groeibedrijven die geconfronteerd worden met een explosie van hun financieringsbehoeften, en voor starters die nog geen track record kunnen voorleggen. In al deze gevallen kennen de banken liever geen leningen toe. Alternatieve oplossingen, zoals factoring, zijn in België nog niet genoeg bekend.”

Factoring kan volgens Retèl zorgen voor een betere cashflow en snelle toegang tot werkkapitaal dat vastzit in uitstaande facturen: “BFS is consistent in zijn beleid. We kunnen klanten er weer bovenop helpen als het economisch minder gaat, en we kunnen een flexibele financiering aanbieden die meegroeit met de omzet van de klant. Dat doen we via drie belangrijke producten: debiteurenfinanciering, debiteurenbeheer en kredietverzekeringen. Als internationaal bedrijf kunnen we ook bedrijven die exporteren via factoring bijstaan.”

23 september 2019


Contact

Neem contact met ons op +32 (0) 78 48 12 51

of

Email