Wat is cashflow?

Wat is cashflow?

Cashflow beschrijft de totale hoeveelheid geld die in en uit een bedrijf wordt overgedragen, vooral als het de liquiditeit beïnvloedt

Cashflowproblemen kunnen bedrijven van alle soorten en maten treffen.  Problemen met de cashflow doen zich voor wanneer schulden zwaarder wegen dan het geld dat een bedrijf binnenkomt.  

Een tekort aan beschikbare middelen kan optreden wanneer: 

 • Een bedrijf niet in staat is genoeg producten of diensten te verkopen
 • Er een overschot is aan uitstaande facturen 
 • Praktijken op het gebied van debiteurenbeheer ineffectief zijn  
 
Neem contact met ons op om cashflow oplossingen voor uw bedrijf te bespreken

Waarom het beheren van de cashflow belangrijk is

Waarom het beheren van de cashflow belangrijk is

Het beheren van de cashflow is essentieel voor het succes van elk bedrijf. Een gezonde cashflow zorgt ervoor dat het bedrijf de salarissen op tijd kan betalen en geld heeft voor groei en uitbreiding van het bedrijf.  

Cash management is het optimale gebruik van cash om maximale liquiditeit en maximale winstgevendheid te garanderen.  Het omvat de juiste inning, uitbetaling en investering van geld.  

Een goed beheer van de cashflow helpt een bedrijf te voorkomen dat het zijn relatie met crediteuren schaadt door niet op tijd rekeningen te betalen en gedwongen te worden tot faillissement.

Als u facturen voor goederen en/of diensten aan andere bedrijven verstrekt en merkt dat u wacht op betalingen of laattijdige betalingen beheert, kan factoring vele voordelen bieden.  Het kan snel zorgen voor de benodigde cashflow door geld vrij te maken van uitstaande facturen van uw klanten voordat deze zijn betaald. 

Dit betekent dat u uw cashflow en uw bedrijf effectiever kunt beheren.

Meer informatie over factoring

Hoe u uw cashflow kunt berekenen

De eenvoudige manier om uw cashflow te berekenen is als volgt:

Kasmiddelen uit operationele activiteiten +(-) kasmiddelen uit investeringsactiviteiten +(-) kasmiddelen uit financieringsactiviteiten + beginsaldo = eindsaldo

Voor een nauwkeurig beeld van uw cashflow dient u rekening te houden met al het inkomende en uitgaande geld dat in uw bedrijf circuleert.

U moet rekening houden met:

 • Inkomsten uit de verkoop van uw product en/of dienst
 • Uitgaven voor grondstoffen
 • Betaling van lonen
 • Rekeningen en belastingen

 • Inkomsten uit investeringen
 • Terugbetalingen van kapitaal
 • Rentebetalingen

De impact van een positieve en negatieve cashflow

De impact van een positieve en negatieve cashflow

Een positieve cashflow, waar meer geld in een bedrijf terechtkomt dan wordt uitbetaald, is een goede indicatie van een gezond bedrijf. Het betekent dat het bedrijf op tijd aan al zijn financiële verplichtingen kan voldoen en kan investeren in groei en ontwikkeling.

Een negatieve cashflow, wanneer er meer geld uit het bedrijf komt dan er binnenkomt, kan verschillende gevolgen hebben voor een bedrijf. Een gebrek aan beschikbare middelen kan betekenen dat een bedrijf niet in staat is om zijn financiële verplichtingen na te komen, zoals personeel en leveranciers betalen.  

Als dit niet wordt gecontroleerd, kan een negatieve cashflow een ramp betekenen in de vorm van een faillissement voor een bedrijf.


Hoe factoring de cashflow van uw bedrijf kan verbeteren

Factoring is een flexibele oplossing voor bedrijfsfinanciering. Het doel is om uw cashflow te verbeteren door werkkapitaal vrij te maken. U kunt het bedrag van uw uitstaande facturen voor uw bedrijf snel en efficiënt gebruiken zonder hoge kosten.

Factoring is een goede financieringsoplossing voor startende, groeiende en gevestigde bedrijven die niet in aanmerking komen voor een bankfinanciering of die seizoensgebonden zijn.  Wanneer u met Bibby Financial Services werkt, hebt u een toegewijd accountteam dat naadloos samenwerkt met u en uw klanten.

Factoring kan een goede oplossing voor u zijn als u:

 • Een bedrijf dat handelt met andere bedrijven
 • Werkt met betalingstermijnen tot 120 dagen
Vraag een offerte aan

Contact

Neem contact met ons op +32 (0) 78 48 12 51

of

Email