Financiële mogelijkheden en uitdagingen van export

Financiële mogelijkheden en uitdagingen van export

België is een toonaangevend exportland met een groot aantal bedrijven die aan heel Europa en de rest van de wereld hun producten en/of diensten verkopen.

De digitale economie betekent dat kmo's doelmarkten in het buitenland nu effectiever kunnen bereiken om de omzet te vergroten. Door de toegenomen betrokkenheid van klanten om goederen via het internet en mobiele apparaten te bestellen, is exporteren nu een haalbare optie.

Voor degenen die naar het buitenland exporteren zijn er verschillende markten en miljarden klanten wereldwijd die wellicht geïnteresseerd zijn in uw producten en diensten, waardoor export een echte aanwinst is.

Buiten uw binnenlandse markt opereren kan echter een andere ervaring zijn, van cultuur tot valuta, concurrentie tot regulering.

Wanneer u met nieuwe markten en veranderingen in juridische en financiële vereisten te maken krijgt, is het vertrouwen dat u over voldoende financiële middelen beschikt een sleutel tot succes.

Bespreek uw behoeften op het gebied van exportfinanciering met onze experts

Hoe export factoring kan helpen bij internationale handel

Hoe export factoring kan helpen bij internationale handel

Bedrijven die internationaal zakendoen, worden vaak geconfronteerd met lange betalingstermijnen - soms tot 120 dagen na de factuurdatum.

Tevens is informatie over de kredietwaardigheid of het betalingsgedrag van uw handelspartner niet altijd beschikbaar. Het incasseren van exportfacturen is ook vaak moeilijk. De gemiddelde betalingsachterstanden bij buitenlandse B2B-klanten zijn 17 dagen.

BFS converteert exportfacturen binnen 24 uur naar beschikbaar werkkapitaal. Tot 90% van de factuurwaarde (incl. BTW) wordt onmiddellijk uitbetaald.

Naast financiering voert BFS ook het debiteurenbeheer uit in de taal van uw klant, zodat u zich hierover geen zorgen meer hoeft te maken. Daarnaast kunnen klanten internationale schuldvorderingen laten verzekeren tegen wanbetaling door onvoldoende beschikbaarheid van middelen, insolventie of fraude.

In dat opzicht biedt BFS een totaaloplossing: financiering, kredietverzekering en debiteurenbeheer.

Wij kunnen ook financieringslijnen in vreemde valuta aanbieden. In samenwerking met BFS kunt u buiten België zonder risico zakendoen.

Vraag een offerte aan

Hoe export factoring werkt

Stuur de factuur naar uw klant en upload een kopie ervan via onze

Maak een factuur voor de geleverde producten of diensten

Stuur de factuur naar uw klant en upload een kopie ervan via onze beveiligde Client Online-portal

Krijg toegang tot uw geld

Krijg toegang tot uw geld

Binnen 24 uur hebt u toegang tot een overeengekomen % van uw factuur

Wij innen de betaling

Wij innen de betaling

Wij innen de betaling van uw klant op discrete wijze uit uw naam

Wij betalen u het restant

Wij betalen u het restant

Minus eventuele kosten zoals vooraf met u overeengekomen. Er zijn geen extra verborgen kosten


Is export factoring geschikt voor uw bedrijf?

Is export factoring geschikt voor uw bedrijf?

Export factoring is geschikt voor uw bedrijf als:

 • U producten en/of diensten exporteert
 • U werkkapitaal nodig hebt, maar uw klanten lange betalingstermijnen dicteren
 • U hulp nodig hebt bij het controleren van de kredietwaardigheid van uw buitenlandse klanten en potentiële aannemers
 • U van plan bent om meer internationale markten te betreden en werkkapitaal nodig hebt om uw plannen te realiseren
 • U op zoek bent naar een betrouwbare partner die uw zakelijke activiteiten in het buitenland kan financieren
 • U financiële middelen nodig hebt om uw leveranciers en bedrijfskosten op tijd te betalen
Vraag een offerte aan

Kenmerken en voordelen van Export Factoring

Kenmerken:

 • Geen kredietplafond voor de financiering van uw internationale omzet
 • Directe toegang tot uw gefactureerde geld
 • Debiteurenbeheer die meerdere talen spreken
 • Kredietverzekering indien gewenst en creditchecks van de potentiële contractanten
 • 24/7 toegang tot onze Client Online service 

Voordelen:

 • Snelheid: Uw geld is binnen 24 uur beschikbaar voor uw eigen betalingsverplichtingen of om nieuwe aankopen te doen
 • Expertise: Toegang tot een team van toegewijde specialisten op het gebied van exportfactoring
 • Beheer: Wij zorgen voor het debiteurenbeheer en beheren de betalingen voor u
 • Internationale aanwezigheid: We zijn actief in 10 verschillende landen en we hebben wereldwijd meer dan 12.000 klanten
 • Persoonlijk contact: Een persoonlijke zakelijke relatie met een vast contactpersoon
 • Gemak: Controleer uw financiering 24/7 via onze Client Online-service
 • Veiligheid: Optionele bescherming tegen klanten die niet kunnen betalen via kredietverzekering, verificatie van potentiële contractanten


Waarom factoring bij Bibby Financial Services?

Waarom factoring bij Bibby Financial Services?

 • Wij hebben een internationaal kantorennetwerk verspreid over 10 landen
 • Wij ondersteunen wereldwijd meer dan 12.000 klanten en onze totale financieringscapaciteit bedraagt ruim 1 miljard euro
 • Wij hebben een uniek inzicht in de handelsprocessen op internationale markten
 • Wij bieden altijd maatwerk oplossingen afhankelijk van uw situatie en uw zakelijke behoeften
Lees meer over BFS

Tips voor exporteren

Tips voor exporteren

Exporteren is niet zomaar een aanvulling op uw bestaande bedrijf, maar moet onderdeel zijn van een algemene strategie om uw bedrijf optimaal te ontwikkelen. Of dit nu nieuw is voor u of u meer wilt exporteren, er wacht een wereld vol kansen.


Tips voor exporteren

1. Wat u moet overwegen voordat u uw bedrijfsactiviteiten uitbreidt naar internationale markten

Buiten uw binnenlandse markt opereren kan een andere ervaring zijn, van cultuur tot valuta, concurrentie tot regulering.

In de eerste plaats moet er eerst wat voorbereidend werk worden verricht om uw kansen op succes te vergroten. Al deze dingen zullen van invloed zijn op de manier waarop u uw bedrijf runt en uitbreidt:

 • Stel een exportplan op – hiermee kunt u potentiële voordelen en risico's evalueren
 • Beslis niet te snel – wees realistisch en bewijs dat export winstgevend kan zijn voordat u serieuze investeringen doet.
 • Stel een budget in voor marktontwikkeling, aangezien internationale markten enige tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen.


Tips voor exporteren

2. Is uw bedrijf financieel stabiel met de juiste vaardigheden?

Een van de eerste zaken die u moet overwegen voordat u internationale handel nastreeft is ervoor zorgen dat uw binnenlandse bedrijf stabiel is en over de financiële capaciteit beschikt om te exporteren.

 • Voor uitbreiding is een opstartperiode nodig, wees dus in de eerste maanden geduldig en realistisch.
 • Naast genoeg kapitaal om de initiële investering te doen, is er ook een financieel plan nodig voor de lange termijn.
 • Wijs een of twee senior medewerkers aan voor uw internationale inspanningen – minimaal een iemand die verantwoordelijk is voor de exportverkoop en iemand die lokaal talent zal werven.


Tips voor exporteren

3. Waar moet u naartoe exporteren?

Om uw succes te maximaliseren begint u met één of twee landen, kiest u markten met groeipotentieel uit en kijkt u naar de behoeften van uw klanten.

 • Het opereren in verschillende landen kan helpen bescherming te bieden tegen een te grote afhankelijkheid van een klein aantal markten en de impact van economische of politieke veranderingen te minimaliseren.
 • Onderzoek wie uw concurrenten zijn, eventuele taalkwesties en verken betalingsvoorwaarden.
 • Controleer of uw product en/of dienst wettelijk exporteerbaar is en bepaal of u in staat zult zijn om aan een toename van de vraag te voldoen.
 • Begrijp wat gepast is, omdat sommige landen verwachten dat bedrijven zich aanpassen aan de lokale cultuur en u zo uw product en/of dienst wellicht moet aanpassen om te voldoen aan de behoeften van lokale klanten.


Tips voor exporteren

4. Met welke regelgeving moet u rekening houden?

Uitbreiding buiten uw binnenlandse markt kan veel extra papierwerk betekenen. Met een verscheidenheid aan exportregels is het belangrijk om te weten wat er nodig is voordat u uw bedrijfsactiviteiten uitbreidt naar internationale markten:
 • Exporteren in een land dat een vrijhandelsovereenkomst met België heeft, kan bedrijven helpen tijd en geld te besparen door de regelgeving te vereenvoudigen en de kosten van exporteren te verlagen.
 • Doe de nodige kennis op over internationale documentatie – het is essentieel om de juiste informatie te verkrijgen als u douanestraffen en vertragingen wilt voorkomen.
 • Internationale commerciële voorwaarden specificeren de rechten en plichten van elk van de partijen die een contract aangaan voor de levering van verkochte goederen.
 • Certificaten van oorsprong zijn in sommige landen een commerciële of douane-inklaring vereist om de oorsprong van goederen te bewijzen.
 • Expediteurs kunnen u helpen te voldoen aan de vereisten voor exportdocumentatie en verzending. Veel exporteurs maken gebruik van een expediteur als expediteur om goederen te helpen vervoeren.  Zorg er altijd voor dat u een bevestigde verkoop- en contractovereenkomst hebt voordat u ze aan boord brengt.
 • Classificeer alle goederen zodat alle belastingen, accijnzen of heffingen die op hen verschuldigd zijn volgens de Belgische en Europese wetgeving worden geïnd en controleer of er belastingvrijstellingen zijn.  Goederencodes classificeren goederen voor import en export, zodat u declaraties en andere papierwerk kunt invullen.


Tips voor exporteren

5. Hoe minimaliseert u risico's?

Alle bedrijven moeten bij het nemen van beslissingen een evenwicht zien te vinden tussen risico's en potentiële opbrengsten. Denk commercieel om zorgen te verlichten – de perceptie is erger dan de werkelijkheid als het gaat om handel in het buitenland.  Hier volgen een aantal factoren waarmee u rekening moet houden in uw planning:
 • Als u een gebrek aan internationale bedrijfservaring, expertise, middelen en contacten hebt, overweeg dan een gestructureerde aanpak door gebruik te maken van een one-stop-shop van experts.
 • Bepaal of u uw goederen of services het beste kunt prijzen in de lokale valuta van het land waarin u handelt.  De beslissing hangt af van individuele omstandigheden en van factoren zoals hoe u zich op die markt wilt presenteren en hoe uw concurrenten hun prijzen bepalen.
 • Bouw valutaschommelingen in uw marges bij het bepalen van een prijs.  Sommige valuta's zijn volatieler dan andere vanwege onstabiele economieën of inflatie.  Door een kostenmodelleringmethode te gebruiken, kunt u kansen en bedreigingen onderzoeken die verschuivingen in wisselkoersen op internationale markten kunnen veroorzaken.  Elke beweging die een van de valuta's beïnvloedt, kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de winstmarges.
 • Als u in een vreemde valuta handelt, dient u zich te beschermen tegen valutarisico's. Een manier om zich in te dekken tegen wisselkoersschommelingen is het afsluiten van een valutatermijncontract. Dit is een door u geïnitieerde overeenkomst om op of voor een bepaalde datum tegen een bepaalde koers een bepaald bedrag in vreemde valuta te kopen of verkopen.  Valutatermijncontracten zijn een veilige en eenvoudige manier van indekken die u beschermen tegen eventuele ongunstige wisselkoersschommelingen en waarmee u budgetten kunt instellen die precies weten hoeveel de transactiekosten bedragen.
 • Door de juiste exportfinanciering te krijgen, kunt u uw bedrijf laten groeien.  Er is een reeks gespecialiseerde financieringspakketten beschikbaar die u kunnen helpen bij het exporteren, in plaats van een banklening of het gebruik van bestaande cash in uw bedrijf.  De belangrijkste voordelen van een exportfinancieringsoplossing zijn de zekerheid van betaling, financiering vooraf die de cashflow verbetert, ondersteuning bij het innen van betalingen en bescherming tegen valutaschommelingen door geïntegreerde valutadiensten.


Bespreek uw financiële behoeften op het gebied van internationale handel