De verschillen tussen een zakelijke lening en Factoring

U hebt waarschijnlijk al gehoord van een zakelijke lening bij de bank, maar u bent mogelijk nog niet zo vertrouwd met de precieze werking van Factoring . Hier bekijken we twee methoden om de druk op de cashflow van bedrijven te verminderen.

Geld lenen van de bank staat u toe om een bedrag te lenen over een bepaalde termijn, gewoonlijk met vaste rentevoeten en vastgelegde maandelijkse betalingen.

Een zakelijke lening wordt gewoonlijk terugbetaald binnen één tot drie jaar. Om bij een bank voor een lening in aanmerking te komen, zal het bedrijf waarschijnlijk al een tijdje actief moeten zijn, met bewijs van kredietwaardigheid.

Factoring is ontworpen om de cashflowkloof te overbruggen tussen het uitsturen van een factuur met een betalingstermijn van 30 tot 90 dagen en de daarwerkelijke klantbetaling. 

Door middel van Factoring krijgt u tot 90 procent van de factuurwaarde binnen 24 uur na het uitsturen al betaald. Wanneer de klant de factuur afbetaalt, volgt doorgaans de tweede betaling van het restant bedrag, verminderd met de kosten van de factoring service.

Een financiële dienstverlener die facturen afhandelt wil nog steeds zekerheid dat het bedrijf kredietwaardig is, maar houdt rekening met een hele reeks andere criteria, omdat uiteindelijk de factuur het onderpand is.

Welk product u kiest, hangt af van waarvoor u het wil gebruiken. Factoring werkt beter wanneer u een kloof in de cashflow wil overbruggen die tot stand kwam door het wachten op betalingen door uw klanten. Door sneller toegang te krijgen tot klantbetalingen, kunt u uw medewerkers op tijd betalen, met leveranciers onderhandelen over voorkeurstarieven of meer investeren in het uitbreiden van uw bedrijf. U hoeft niet naar uw zakelijke spaarrekening te grijpen of meer van de bank te lenen.

De bankleningen zouden beter kunnen werken als u activa voor uw bedrijf wilt kopen of een grote, eenmalige betaling hebt af te lossen.


kantoor

Is het gemakkelijker om een bedrijfslening of een factoringfaciliteit aan te vragen ?

Leveranciers die Factoringoplossingen aanbieden zijn doorgaans meer geïnteresseerd in de kredietwaardigheid van uw klanten en de kwaliteit van uw facturen. Zij zullen zowel startende ondernemingen overwegen als bedrijven die in het verleden met een faillissement te maken kregen. 

U hoeft geen activa te bezitten omdat uw facturen het onderpand zijn. U kan op beide oren slapen omdat een factoringorganisatie uitgebreide creditchecks zal uitvoeren op uw klanten voordat ze een overeenkomst met u afsluit. Dit betekent dat u meer informatie hebt over de kredietwaardigheid van uw klanten, zodat u gunstigere deals kunt aanbieden.

Om in aanmerking komen voor een zakelijke lening ligt dit anders - de banken bepalen hun eigen criteria met betrekking tot kredietscores, financiële positie en qualiteit van de activa die als onderpand kunnen dienen bij het uitgeven van een lening. Als u in het verleden een faillissement had, is het veel moeilijker om geld te lenen van de bank.

Alle financiële dienstverleners willen bewijsstukken zien, ze gaan op zoek naar balansen, inkomstenoverzichten, omzetprognose, rekeningen en belastingaangiften, voor een beslissing te nemen om uw bedrijf al dan niet een lening te geven. Factoringorganisaties werken doorgaans sneller dan banken als het gaat om het inregelen van een financieringfaciliteit.

Financieringsvormen voor succesvolle bedrijven

Transport

Hoe snel worden er fondsen voor u beschikbaar gemaakt?

Van zodra de factoringovereenkomst in werking is (dit vraagt een paar dagen om te organiseren), ontvangt u meestal al binnen de 24 uur na de afgifte van uw eerste factuur een betaling. Het ontvangen van een banklening kan weken in beslag nemen, afhankelijk van uw financiële leverancier en de complexiteit van de overeenkomst.

 

Doe de factoring scan

voedselindustrie

Zakelijke lening en factoring: kosten vergeleken

De kosten zijn variabel afhankelijk van het verwachte aantal facturen dat een factoringbedrijf zal verwerken, over een bepaalde periode. Als u meer facturen uitstuurt, zal u sneller toegang krijgen tot meer geld. Als u in het geval van een bedrijfslening, extra fondsen wil toevoegen, zal u de overeenkomst opnieuw moeten onderhandelen en dat kan weken duren. De jaarlijkse interestvoet op een banklening zal gewoonlijk hoger liggen dan de contractprijzen bij factoring.

In het algemeen, worden leningen het best gebruikt om materiaal te kopen, eenmalige projecten te steunen of eigendommen te kopen.

Wat u ook beslist, zorg ervoor dat u een oplossing kiest die niet meer last toevoegt dan nodig voor uw bedrijf.


Contact

Neem contact met ons op +32 (0) 78 48 12 51

of

Email